Kilometers en voorrijdkosten in Excel

Innovatie zit vaak in kleine dingen! Reistijden berekenen en de daaraan gekoppelde voorrijdkosten kan best lastig zijn en zeker als dit voor alle klanten gedaan moet worden een tijdrovend karwei. We hebben dit in een Excel file kunnen automatiseren.

 

 

 

 

De mogelijkheden moeten jullie zelf zien, hier is het opstapje om de functies te gebruiken, succes!

We hebben twee verschillende methodes om het te implementeren: alles zelf doen, of de Excel sheet inclusief Macro’s hier downloaden.

Voor de iets meer gevorderde Excel Wizkid, hier wat meer uitleg:

1. Ontwikkelaars opties aanzetten

2. Druk op ALT+F11 om Visual Basic te starten.

3. Maak een 2 nieuwe macro’s aan, één voor de reistijd en één voor de afstand. Plak hierin de code uit onderstaande links.

Tijd en Afstand

4. Nu kun je met de functies =GetDistance en = GetDuration de Afstand en Reistijd van Googlemaps opvragen.

Een paar kleine opmerkingen

1.      De invulvelden voor de adressen kunnen net als in googlemaps gebruikt worden.“steenpad 13 willemstad” is een invoer, maar “Arena Amsterdam” is ook een optie.

2.      De functies geven een ‘best guess’ aan dit houd in dat ze gezien de omstandigheden en de historische gegevens een gemiddelde teruggeven. Om specifiek de tijden ‘hier en nu’ te berekenen is de macro minder geschikt.

3.      De Excel functie =GetDistance(Cell1;Cell2) geeft de reisafstand in meters terug. Je kunt het aanpassen naar =GetDistance(C10;D10)/1000 voor een afstand in kilometers.

4.      De Excel functie =GetDuration(Cell1;Cell2) geeft de reistijd in seconden weer. Dit is om te zetten naar uren door de functie uit te breiden met =CONVERTEREN(GetDuration(Cell1;Cell2);”sec”;”hr”)

5. De functie maakt gebruikt van de google API en dus is een internet verbinding wel handig

Geplaatst in Terreinbeveiliging.